Справянето с оплакващ се човек не е лесна задача. Вие сте

...
Справянето с оплакващ се човек не е лесна задача. Вие сте
Коментари Харесай

Как да се справим с мрънкалото: 5 полезни съвета

Справянето с оплакващ се човек не е лесна задача. Вие сте изправени пред някого, чието държание помрачава настроението ви. Той вижда хиляди проблеми и за него чашата постоянно е на половина празна. 

Понякога недоволството е индикация за психологично разстройство. Важно е да бъдеш съпричастен, само че също по този начин и настойчив, когато поставяш граници. По-долу описваме по какъв начин да действате.

1. Слушайте интензивно и съчувствайте

Наясно сме, че да живееш с някой, който се оплаква от всичко, поглъща енергията ти. Не е елементарно. Много хора, привикнали да се оплакват, го вършат, тъй като не са чути. Те би трябвало да бъдат валидирани и взети поради. Ако това не се случи, те влизат в цикъл и автоматизират мрънкането. В тези случаи се предлага следното:
Разберете какво се случва с тях и за какво се усещат по този начин.Слушайте деликатно и задавайте въпроси, с цел да покажете интереса си.Поддържайте положително и съчувствено отношение по време на разговора с тях.
2. Насърчавайте решаването на проблеми

Когато си имате работа с човек, който се оплаква, е целесъобразно да го насочите към по-проактивно отношение. Можете да им препоръчате да ползват умения за решение на проблеми. Питайте ги какво биха могли да създадат, с цел да подобрят тази обстановка.

3. Прилагайте асертивност

Понякога, колкото и да призовавате този човек да приложи техники за справяне с мрънкането, той не го прави. Вместо това остава обгърнат в непрекъсната негативност. Това е по този начин, тъй като е безпомощен и допуска, че колкото и да работи, нищо няма да се промени. Без да осъзнава, трансформира връзката, доминирана от страдание, в табиет и не знае по какъв начин да се отърве от него.

Бъдете безапелационни и го накарайте да види държанието си. Да извършите нездравословното отношение очевидно е метод да ги накарате да мисли за него и да го осъзнае. 

Оплакването е част от човешкия отзивчив репертоар. С него показваме това, което не харесваме или ни разочарова, тъй че другите да знаят и да ни поддържат. 

4. Тактики за градивен диалог

Конструктивен диалог е този, в който двамата събеседници съумяват да изяснят разликите си, с цел да реализиран единодушие. В този смисъл ще ви е забавно да знаете, че с верните принадлежности бихте имали ефикасен и приемлив устен обмен с оплакващ се човек. Опитайте се постоянно да водите разговора към по-разумни подходи. Ако видите, че попадате в примката на негативизма, пренасочете диалога.

5. Стеснете границите, с цел да запазите благосъстоянието си

Постоянните недоволства могат да имат нездравословно влияние върху вас. Когато някой мисли и реагира песимистично, това може да се отрази на настроението и проектите ви

Мрънкащите хора имат непрекъснатото чувство, че са жертвите във всевъзможни връзки и условия. Това е изморително и може да докара до огромно психическо безсилие. За да се предпазите, е належащо да си изградите стени за прочувствена отбрана. 

Съсредоточете се върху позитивното, разпознайте личните си потребности и определете от какво имате потребност, с цел да се чувствате добре и да отбраните вашето самочувствие, благоденствие и прочувствена целокупност.

Бъдете настоятелни и изразете това, което не можете да толерирате и посочете аргументите си.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР